Ca adulți, am putea vedea rețelele de socializare ca o modalitate plăcută de a menține legătura cu prietenii și familia, pe mulți dintre ei putând să-i pierdem altfel din vedere. Pentru adolescenți și preadolescenți, mediile de socializare pot deveni mult mai mult: paginile de profil și actualizările zilnice pot deveni un loc unde sunt celebrați sau jenați, lăsând tinerii la mila prietenilor și dușmanilor lor online. Like-urile, comentariile și partajările la o postare devin o formă de monedă pe care tinerii o folosesc pentru a-și determina valoarea.
Dacă toți prietenii adolescentului dvs. ar fi într-o misiune de a se ridica reciproc, de a împărtăși succesul și de a crea oportunități, ar putea fi un lucru bun. Din păcate, acest lucru nu este întotdeauna cazul.
Adolescentul tău ar putea ajunge la aceeași concluzie. Utilizatorii (inclusiv adulții) au obiceiul de a împărtăși punctele culminante ale vieții lor pe
rețele de socializare platforme precum Instagram, Snapchat și Facebook. Dacă extratereștrii dintr-o altă galaxie ar studia umanitatea prin
rețele de socializare , ei ar presupune că toată lumea este minunată și viața este ideală: nou-născuții zâmbesc tot timpul și nu își trezesc niciodată părinții, petrecerile și concertele sunt la ordinea zilei și toată lumea face exerciții și mănâncă legume.
În funcție de vârsta și maturitatea copilului tău, el s-ar putea să găsească dificil de înțeles că ceea ce vede pe fluxul de știri nu este indicativ pentru viața reală. Oamenii își încarcă doar fotografiile care îi fac să pară cei mai buni, chiar dacă înseamnă editarea imaginilor pentru a părea mai mici sau mai musculoși, cu un ten mai neted și dinți mai albi.
Este ușor pentru adolescenta ta să simtă că nu se ridică la nivelul atunci când este bombardată cu astfel de fotografii (de la oameni pe care îi cunoaște, nu mai puțin). Poate crede că este mai puțin atractivă sau talentată, sau că nu are aceleași haine, jucării sau gadgeturi ca toată lumea. Adolescenții au o cantitate uimitoare de expunere la această "lume ideală", deoarece petrec aproximativ nouă ore pe zi online.
Cyberbullying
Stima de sine a adolescenților este deja afectată de compararea constantă a lor cu fotografiile altor persoane pe care le consideră mai frumoase sau mai strălucitoare, dar situația se înrăutățește. Cyberbullying-ul este un fenomen obișnuit pe
rețele de socializare , și se manifestă într-o varietate de forme:
• Ignorarea postării, fotografiei sau statutului cuiva și refuzul de a le aprecia sau de a comenta asupra lor.
• Formularea unor remarci defăimătoare despre aspectul, interesele, stilul de viață, rasa, religia sau alte caracteristici ale unei persoane.
• Mesaje directe care sunt nepoliticoase.
• Răspândirea de informații false sau zvonuri despre cineva.
• Distribuirea de imagini sau videoclipuri private sau umilitoare ale unei persoane.
• Postarea sau solicitarea de informații despre cineva prin crearea unui profil fals sau pretinzând a fi altcineva.
• Amenințarea cu rănirea altei persoane.
• Încurajarea cuiva de a-și lua propria viață.
Anumite jocuri, concursuri, și
rețele de socializare Tendințele pot prejudicia potențial stima de sine a adolescentului dumneavoastră. "Sunt frumoasă sau urâtă?" este un bun exemplu. Cu câțiva ani în urmă, video-urile YouTube au primit multă atenție din partea mass-media, iar adolescenții încă le mai încarcă.
Cyberbullying-ul poate fi deosebit de dăunător pentru un copil sau adolescent, deoarece ceea ce este plasat online este permanent. Bullying-ul a fost mult timp asociat cu stima de sine scăzută, care la rândul său poate duce la tulburări comportamentale, probleme de sănătate, performanță academică slabă și chiar activitate criminală.
Academia Americană de Pediatrie, Institutul de Dezvoltare a Copilului și Departamentul de Sănătate și Servicii Umane din Statele Unite dau câteva sugestii pentru îmbunătățirea stimei de sine a copilului dumneavoastră:
- Dezvoltarea unei stime de sine ridicate la adolescentul dumneavoastră
- Încurajați-le pasiunile și ajutați-i să-și dezvolte abilitățile: A fi bun la orice, indiferent de ce este, îmbunătățește stima de sine.
- Permiteți-vă adolescentului să-și urmeze pasiunile în sport, artă, muzică, dulgherie, mașini, arte marțiale, dans, sau orice altceva le place (chiar dacă s-ar putea schimba de la o lună la alta). Ei sunt mai puțin susceptibili să fie influențați de cineva care spune: "Nu ești bun la nimic", deoarece își dau seama că este o minciună.
Lăudați munca bună a copilului dumneavoastră: Fiți sinceri, dar nu vă fie frică să informați adolescentul când îl observați făcând o treabă bună. Observați aptitudinile lor puternice de luare a deciziilor și încurajeazați-le să aibă încredere în propriul lor discernământ, în loc să caute mereu o a doua opinie de la un prieten. Când ating un obiectiv, bucurați-vă alături de ei.
Criticați într-un mod constructiv: Nu știți niciodată cât de multă critică de pe internet suportă copilul dumneavoastră, așa că fiți atenți cum îl criticați. Evitați să vă micșorați sau să vă jigniți copilul fiind constructivi. Alegeți bătăliile: dacă poartă aceeași cămașă pentru a treia zi la rând, s-ar putea să nu conteze.
Discursul pozitiv și încrederea ca un model de urmat: Vorbiți-vă așa cum doriți ca și copii dumneavoastră să se vorbească pe ei înșiși. Nu lăsați pe nimeni să vă vadă batjocorind propriul corp, "pedepsindu-vă" făcând kilometri în plus pentru că ați mâncat o bucată de tort, comparându-vă cu ceilalți sau reproșându-vă că nu ați îndeplinit un obiectiv sau că nu ați terminat o sarcină. Când e cazul, apărați-vă și luptați pentru ceea ce vrei în viața ta.
Discutați despre ceea ce văd ei pe internet: Reamintiți-le că nimeni de pe rețelele sociale nu postează despre aspectele banale ale vieții lor. Încurajați copiii să vină la dumneavoastră dacă ceva ce văd pe internet îi supără sau îi sperie. Prezentați-le copiilor modele bune de urmat pe rețelele sociale, cum ar fi persoane pe care le cunoașteți și vedete care se oferă voluntare și militează pentru egalitate, încredere și compasiune.
Stabiliți reguli pentru internet: Puteți limita accesul la internet al adolescentului și puteți interzice anumite site-uri și aplicații utilizând controale parentale de încredere pe dispozitivul lor mobil. Puteți ajuta copilul dumneavoastră să petreacă mai mult timp în "lumea reală" făcând un pas simplu.
Părinții, mai mult decât oricine altcineva, pot stimula stima de sine a copilului lor. Nu este deosebit de greu de realizat. De fapt, majoritatea părinților o fac fără să-și dea seama că cuvintele și acțiunile lor au o influență semnificativă asupra stimei de sine a copilului sau a adolescentului lor. Sperăm că acest lucru va fi suficient pentru a contracara efectele negative ale rețelelor sociale asupra stimei de sine a copilului dumneavoastră.