Este în natura noastră să ne comparăm viețile cu cele ale altor oameni. Tindem să fim invidioși pe cei care sunt mai de succes sau mai faimoși. Drept rezultat, credem că alții sunt norocoși sau o duc mai bine decât noi. Toate acestea se transformă în FOMO, care este frica de a rata ceva. Este momentul când devenim anxioși după ce ratăm evenimente sociale, întâlniri sau alte astfel de evenimente la care se presupune că participă prietenii noștri.
Din păcate, frica de a rata ceva se transformă într-o nevoie compulsivă de a rămâne în legătură cu viețile altor persoane prin intermediul internetului. Astfel, acest lucru se transformă în dependența copiilor noștri de platformele de social media. Recent, FOMO este la cel mai înalt nivel vreodată în rândul copiilor, datorită faptului că rețelele de socializare oferă utilizatorilor săi posibilitatea de a afla despre viețile altor persoane. Așadar, să analizăm cum frica de a rata ceva afectează sănătatea copiilor tăi.
Care sunt consecințele FOMO?
Dacă îi întrebi pe adolescenți și copii dacă se confruntă cu anxietatea social media, mulți dintre ei ar spune că nu. Dar, mulți dintre ei nu își dau seama că, chiar dacă sunt stresați de ceva ce văd pe internet, există șanse mari ca acesta să fie FOMO. Aceste șanse cresc și mai mult dacă copilul tău petrece mult timp online.
Nu numai atât, dar când atât de mulți adolescenți și preadolescenți își trăiesc viața prin multă expunere la rețelele de socializare, sunt mai predispusi la FOMO. Conform studiilor, un minim de 24% dintre adolescenți sunt mereu online. Având în vedere aceste statistici, nu este alarmant că FOMO crește drastic.
Problema în această situație este atunci când adolescenții se îngrijorează obsesiv cu privire la ce fac colegii lor, îi face să piardă din vedere ce se întâmplă și ce s-ar fi putut întâmpla în viața lor mai mult. Ce este îngrozitor în privința fricii de a rata ceva este că aceasta face ca oamenii să se concentreze mai mult asupra exteriorului decât asupra interiorului. În consecință, aceasta face ca adolescenții să-și piardă simțul identității și chiar să-și reducă stima de sine. Partea cea mai rea este că adolescenții devin atât de absorbiți de ceea ce fac alții încât uită că ei înșiși au o viață de trăit, care este plină de nenumărate posibilități.
Statistici
Potrivit unui studiu, cu cât copiii folosesc mai mult platformele de socializare precum Facebook , cu atât se simt mai rău cu fiecare minut care trece. Aceasta le afectează sensul satisfacției pentru că vor să știe întotdeauna ce fac ceilalți.
Un studiu în Australia a constatat că aproximativ 60% dintre adolescenți se îngrijorează atunci când descoperă că prietenii lor se bucură de absența lor. 51% spun că îi face anxioși dacă nu află ce fac prietenii lor. Potrivit cercetătorilor, există o corelație reală între numărul total de ore pe care le petrec pe internet și creșterea stresului și a nivelurilor de depresie.
Potrivit unui alt studiu, adolescenții ar putea simți, de asemenea, presiunea de a consuma alcool sau a folosi droguri pentru a ține pasul cu colegii lor sau cu celebritățile. Adolescenții nu sunt mulțumiți de viețile lor, ceea ce îi face mai predispusi la alte probleme de sănătate mintală. Aceste lucruri îi pot distra, de asemenea, în timpul învățatului sau condusului, ceea ce este foarte periculos.
De exemplu, unii adolescenți care au o frică mare de a pierde ceva sunt mai predispuși să-și verifice rețelele de socializare în timp ce conduc sau în timp ce studiază. De asemenea, sunt mai predispuși să posteze o actualizare sau să trimită un mesaj cuiva în timp ce conduc sau învață.
Cum să faci față FOMO?
Unul dintre cele mai bune moduri prin care adolescentii pot face fata este prin practicarea reformularii. Este un exercitiu mental care ii ajuta sa aiba un punct de vedere diferit asupra situatiilor. Semnificativ cand vorbim despre FOMO, ii va ajuta sa isi schimbe gandirea pesimista. Deci, iata cateva metode care ii vor ajuta pe copii sa faca fata FOMO prin reformularea gandurilor lor.
Urmarirea gandurilor lor negative
Adolescentii pot nota gandurile lor negative. Acest lucru ii va ajuta in mod esential sa faca fata FOMO. De asemenea, le va permite sa observe cat de frecvent se simt pesimisti in legatura cu viata lor.
Cel mai important lucru este sa urmareasca frecventa gandurilor lor negative si sa noteze ceea ce fac atunci cand apar aceste ganduri. Dupa aceea, puteti verifica daca exista un model in gandire. Daca exista, atunci va ganditi la ceea ce ar trebui facut pentru a rupe acel model.
Inlocuiti gandurile
Când urmărești gândurile negative, vei putea de asemenea să recunoști frazele negative pe care le repeți. Astfel, când surprinzi copilul tău spunând ceva dăunător despre sine, poți să-i redirecționezi gândurile și să înlocuiești negativitatea cu gânduri pozitive.
Fă pauze
Cel mai bine ar fi să iei pauze programate de la tehnologie și să faci ceva complet diferit. De exemplu, închiderea telefonului și jocul unui sport timp de două ore. Cheia este de a face mintea să se concentreze asupra a ceva altceva decât internetul.
Cum să te asiguri că copilul tău este în siguranță pe internet?
Există diverse măsuri pe care ar trebui să le iei pentru a te asigura că copiii tăi sunt în siguranță pe internet. Dar, după ce ai luat toate aceste măsuri, cel mai bine ar fi să ai un instrument de control parental precum Avosmart care protejează copiii tăi pe internet .
Poți bloca site-urile potențial periculoase și chiar poți bloca anumite canale de YouTube dacă nu sunt potrivite pentru copilul tău. Avosmart îți oferă informații la timp despre ceea ce fac copiii tăi pe internet. De asemenea, poți obține actualizări în timp real ale locației cu Avosmart.