Cât timp își petrece copilul tău uitându-se la televizor sau la filme, jucând
jocuri video , sau folosind un smartphone sau un computer? Deși unele ore de ecran pot fi informative, în special în timpul epidemiei de COVID-19, este ușor să o iei razna.
Academia Americană de Pediatrie sfătuiește părinții să limiteze utilizarea ecranului la una sau două ore pe zi pentru copiii sub vârsta de doi ani.
Timpul petrecut de copii în fața ecranului și sănătatea. Obezitatea a fost asociată cu utilizarea excesivă a ecranului.
Șansele copilului tău de a fi supraponderal cresc cu cât se uită mai mult la televizor și la video. Prezența unui televizor sau a altor dispozitive electronice în camera unui copil crește și mai mult pericolul. Copiii pot dezvolta, de asemenea, un gust pentru mâncarea nesănătoasă prezentată în reclame și pot mânca excesiv în timp ce se uită la televizor. Aflați mai multe despre relația dintre
timpul petrecut în fața ecranului și greutatea corporală.
Perturbări ale somnului
Copiii care petrec mai mult timp în fața unui ecran sunt mai predispuși să aibă probleme cu adormirea sau să aibă un ciclu de somn instabil. Lipsa somnului poate cauza oboseală și o creștere a apetitului.
Probleme comportamentale Copiii de vârstă școlară care petrec mai mult de două ore pe zi uitându-se la televizor, jucându-se pe calculator sau folosind un smartphone, sunt mai predispuși să aibă probleme emoționale, sociale sau de atenție. În plus,
jocul video expunerea a fost asociată cu un risc crescut al problemelor de atenție la tineri.
Probleme de performanță academică Elevii de vârstă școlară care au televizoare sau alte ecrane în camerele lor obțin rezultate mai slabe la examene decât cei care nu au.
Violență Copiii se pot desensibiliza față de violență dacă sunt expuși prea mult prin intermediul mass-mediei. Ca urmare, copiii pot ajunge să accepte violența ca o metodă normală de a rezolva situațiile.
Este mai puțin timp pentru a te juca. Utilizarea excesivă a ecranului reduce cantitatea de timp disponibilă pentru joaca activă și creativă.
Este posibil ca al tău
timp total de utilizare a ecranului la copilul tău este mai mult decât crezi. Începe să îi urmăreşti şi vorbeşte cu micuţul tău despre cât de important este să stea mai puţin pe scaun şi să se mişte mai mult. De asemenea, parcurge regulile pentru
timpul petrecut în fața ecranului şi repercusiunile nerespectării acestora.
Este posibil ca timpul total în fața ecranului al copilului tău să fie mai mare decât crezi. Începe să îi urmăreşti timpul petrecut și vorbește cu micuțul tău despre cât de important este să stea mai puțin pe scaun și să se miște mai mult. De asemenea, parcurge regulile pentru timpul petrecut în fața ecranului și repercusiunile nerespectării acestora.
Între timp, iată câteva modalități simple de a reduce timpul petrecut în fața ecranului:
- Elimină orice televizor care funcționează în fundal.
- Chiar dacă televizorul este doar pe fundal, este probabil să îți atragă interesul copilului. Închide televizorul dacă nu îl urmărești.
- Televizoarele, telefoanele mobile și laptopurile nu ar trebui utilizate în dormitor.
- Cei care au tehnologia in paturile lor privesc mai mult televizorul decât copiii care nu o au. Păstrați televizoarele și laptopurile într-o locație comună din casa dvs. pentru a vă monitoriza timpul pe care copiii dvs. îl petrec în fața ecranului și site-urile pe care le vizitează.
- Mâncați departe de televizor.
- Permițându-i copilului tău să mănânce sau să guste în timp ce se uită la televizor, acesta își mărește timpul petrecut în fața ecranului. Această practică încurajează și gustările necontrolate, care pot contribui la acumularea kilogramelor în plus.
Faceți timpul petrecut în fața ecranului cât mai distractiv posibil pentru copilul dvs.
Pregătiți ceea ce copilul dvs. va vedea. În loc să derulați prin posturi, căutați filme sau programe bune. Luați în considerare activarea controalelor parentale pe televizorul și computerul dvs. Înainte de a permite copilului dvs. să se joace cu jocuri video sau aplicații de smartphone, previzualizați-le.
Mențineți un ochi asupra copilului dvs. Priviți în comun emisiunile de câte ori este posibil și discutați despre ceea ce vedeți, cum ar fi valorile familiale, violența sau abuzul de droguri. Explicați-i copilului dumneavoastră că doar pentru că ceva este promovat la televizor nu înseamnă că este sănătos.
Puteți salva emisiuni pentru a le viziona mai târziu. Acest lucru va permite să săriți peste publicitatea care promovează jucării, mâncare nesănătoasă și alte produse. Folosiți butonul de înmutesc în timpul reclamelor în timp ce vizionați televiziunea în direct.
Încurajați timpul activ petrecut în fața ecranului. În timp ce se uită la televizor, aveți copilul să se întindă sau să facă yoga. În timpul unei pauze de publicitate, provocați familia să vadă cine poate face cele mai multe flotări.
Alegeți jocuri video care vă inspiră să vă mișcați.
Începerea restricționării timpului copilului dumneavoastră petrecut în fața ecranului ar putea fi dificilă. Cu toate acestea, merită. Puteți reduce timpul petrecut în fața ecranului și consecințele sale negative stabilind noi reguli de familie și schimbând treptat rutina copilului dumneavoastră.