Jocuri video pentru copii mici - Bune sau rele?

Jocuri Video pentru Copii Mici - Bune sau Rele?

Copiii sunt mari fani ai jocurilor video . De fapt, le place atât de mult încât părinții trebuie să îi certe să facă altceva pentru a se dezlipi de jocurile video odată ce se atașează de acestea. Părinții au dreptate aici, deoarece orice în exces nu este bun, iar în acest caz, este vorba de jocurile video.

Deși este adevărat că anumite jocuri îmbunătățesc capacitatea de a procesa informația, îmbunătățesc coordonarea dintre ochi și mâini și, de asemenea, îmbunătățesc abilitățile de rezolvare a problemelor. Cu toate acestea, nu schimbă faptul că orice peste măsură este dăunător și că copiii ar putea ajunge să se dedice jocurilor video. Deci, întrebarea apare, este bine sau rău pentru copiii mici?

Care sunt avantajele jocurilor video pentru copii?

Jocuri Video

Luarea deciziilor și rezolvarea problemelor

Multe jocuri includ puzzle-uri, provocări pentru creier și alte situații problematice în care jucătorii trebuie să rezolve lucruri pentru a ajunge la următoarea etapă sau nivel. Jocuri precum Cut the Rope și Angry Birds necesită ca copiii să-și folosească abilitățile logice pentru a avansa în ele. Ei trebuie să planifice, să caute și să încerce diverse abordări pentru a face față dificultăților și a rezolva puzzle-urile. La urma urmei, aceste jocuri constituie un excelent antrenament pentru creier!

Puțini oameni de știință chiar cred că oamenii pot folosi jocuri video pentru a dezvolta abilități de luare rapidă a deciziilor la copii. Conform multor studii, copiii care joacă jocuri video au fost mai activi de minte și sensibili la mediul lor. De asemenea, pot lua decizii corecte mai repede decât copiii care nu joacă jocuri.

Abilități motorii, coordonare mână-ochi, abilități spațiale

Unele jocuri impun jucătorilor să țină seama de poziția unui anumit personaj. Aceasta include lucruri precum unde se îndreaptă personajul și care este viteza acestuia. Jucătorii trebuie, de asemenea, să urmărească și celelalte activități care au loc în joc. Ei trebuie să ia în considerare toate aceste elemente și să coordoneze ceea ce interpretează creierul cu mișcările lor de mână. Jucătorii trebuie să aibă o excelentă coordonare mână-ochi pentru a realiza aceste lucruri. Ei trebuie, de asemenea, să își utilizeze abilitățile vizuale și spațiale pentru asta.

Potrivit cercetărilor, copiii care joacă jocuri video au abilități mai bune de atenție vizuală și spațială decât cei care nu o fac. De asemenea, sunt mai reușiți în procesarea vizuală a imaginilor decât cei care nu joacă jocuri video.

Conform unei meta-analize, copiii pot dobândi abilități spațiale într-un timp considerabil de scurt jucând jocuri video. Rezultatele sunt destul de comparabile cu antrenamentul formal care ajută la optimizarea acestor aptitudini. Aceste efecte sunt destul de puternice. De fapt, chiar și piloții și chirurgii iau antrenament cu jocuri video pentru a-și îmbunătăți abilitățile motrice și spațiale.

Multitasking

Capacitatea de a comuta rapid și eficient între două sau mai multe lucruri este o aptitudine esențială pe care toată lumea ar trebui să o învețe. Jocurile video îmbunătățesc capacitatea copiilor de a gestiona și de a înțelege diverse obiective. Conform multor cercetări, copiii care se joacă jocuri video se descurcă mai bine decât alții când trebuie să îndeplinească mai multe obiective.

Abilitățile de multitasking pot fi văzute în jocurile de strategie, unde copiii trebuie să aibă grijă de multe unități și să întâmpine diverse surprize. Îi obligă să fie flexibili și, de asemenea, să-și schimbe tactica în funcție de aceasta.

Ce este pe partea negativă a jocurilor video pentru copii?

Agresiune

Agresivitatea este o preocupare principală a acelor părinți ai căror copii joacă jocuri video. Jocurile video pot promova agresivitatea, reduc comportamentul prosocial și cresc comportamentul impulsiv, având de asemenea un impact negativ asupra stării de spirit a copilului. Multe cercetări au arătat și că joaca de jocuri video în care copiii trebuie să ucidă personaje în joc (cum ar fi seria Grand Theft Auto) crește agresivitatea. De asemenea, aceasta reduce empatia lor.

Unii oameni ar argumenta spunând că jocurile video nu cauzează agresivitate. În schimb, cei care joacă acele jocuri au deja tendințe agresive. Oricum, dacă sunteți un părinte și sunteți preocupat de copilul dumneavoastră care joacă jocuri video și care prezintă un comportament agresiv, reducerea timpului petrecut în jocuri este o opțiune sigură. Dacă copiii nu sunt dispuși să discute despre acest lucru cu voi, va fi cel mai bine să vorbiți cu un părinte care se confruntă cu o problemă similară.

Dependență

Este destul de adevarat ca jocurile video sunt dependente, iar acestea pot duce si la dependenta comportamentala. Aceasta este caracterizata de utilizarea constanta si compulsiva a computerului si a jocurilor video. Aceste lucruri pot interfera esential cu viata cotidiana a unui copil. Organizatia Mondiala a Sanatatii a recunoscut de asemenea "un model de comportament persistent sau recurent al jocurilor" ca o tulburare. Urmatoarele lucruri manifesta aceasta tulburare.

  1. Deteriorarea controlului in joc, inclusiv frecventa, intensitatea, durata și contextul
  2. Prioritizarea jocului față de alte interese și activități în viață
  3. Continuarea și creșterea timpului de joc, chiar dacă au trecut prin consecințele sale negative

Concluzie

Nu există un răspuns alb sau negru la întrebarea, „Jocurile video sunt benefice sau dăunătoare pentru copii?” Depinde de jocul pe care copiii îl joacă și de dependența lor de acesta. Ceea ce trebuie să rețineți este că joaca obsesivă și compulsivă a jocurilor video este rea. Cu toate acestea, dacă lucrurile scapă de sub control, este cel mai bine să aveți un backup.

Avosmart este un instrument de control parental care vă va ajuta să vă protejați copiii de pericolele care pândesc pe Internet. De asemenea, puteți controla timpul în care aceștia se joacă cu ajutorul Avosmart. Vă oferă libertatea de a bloca site-urile web care pot conține potențial conținut dăunător. Puteți pune o limită jocurilor și aplicațiilor, iar când copiii depășesc limita, aplicația se va bloca.